Applying and Submitting Documents

1. How do I apply for a volunteering job with “Teach and Learn with Georgia”?

Answer:

To apply, visit our web site www.tlg.gov.ge and click APPLY NOW. Then fill in the boxes, providing your personal information and motivation letter. Additional application details and dates can be found in Teaching Term Options.

2. How do I send additional required documents (criminal record check, medical documentation, LORs, etc.) to the TLG Recruitment Team?

Answer:

All additional documents are sent directly to info@tlg.gov.ge .

3. Should I send a full package of the documents or can I send them separately? 

Answer:

Applicants can send the documents one by one or collect them and send them together by the deadline. Keep in mind that the deadline for having all application documents submitted is two weeks before the intended date of arrival. See Teaching Term Options for arrival dates.

4. How do I obtain medical documentation? 

Answer:

TLG provides it's applicants with a medical form to be filled out by their examining doctors/physicians.  Applicants can also complete their medical examination in Georgia when they arrive.  In this case, interested volunteers should submit the medical self-assessment form prior to their arrival.

5. How do I obtain a criminal record check? 

Answer:

Criminal Record Checks need to be nationwide and must be no older than two months by the time of application.  If you have lived for a lengthy period of time in multiple countries, then multiple background checks may be necessary.  Each country has its own process for obtaining Criminal Record Checks.  Consult your own government for specific advice.

6. Are there any guidelines/ requests for letter of recommendation (LOR)?

Answer:

There is not a specific recommendation letter form for TLG applicants. The authors of LORs should describe the applicant’s general abilities and explain why he or she  would make a good volunteer for Teach and Learn with Georgia.

7. Who writes the letters of recommendation?

Answer:

An LOR must be written by a person who has been in professional/academic contact with the applicant. He/she can be an applicant’s professor, supervisor, employer, etc. The LOR can be sent directly by reference/recommender to our e-mail (info@tlg.gov.ge ) or applicants can scan and send them via e-mail.

8. What if I am not a native speaker and my documents are not in English?

Answer:

If your medical documents, certificates, CRCs, etc. are not written in English, you need to provide an official notarized translation of the documents.

9. Do I need to bring any original copies of documents to Georgia?

Answer:

Upon your arrival in Georgia we will need to verify your medical documents and your Criminal Background Check. Copies of any other documentation will be sufficient. (If you did an online Criminal Background Check, a printout or copy will be sufficient)